El poder del sí


En algun moment de la vida tots passem per situacions difícils que ens desperten emocions doloroses de ràbia, tristesa, por, inseguretat... Vivim relacions que ens irriten, separacions, pèrdues de persones estimades o conflictes a la feina, i la nostra reacció natural, aquella que experimentem de forma automàtica, és de rebuig, de ganes que allò s’acabi, de desig que tot canviï i les coses tornin a “estar bé”. Ens passem dies, setmanes, mesos i fins i tot anys dient que una situació no ens agrada, que no la volem, esperant que un dia, per fi, allò desapareixerà de la nostra vida i podrem ser feliços.

Però la nostra existència humana porta implícites les experiències doloroses. Ens fan mal i nosaltres també en fem, tenim desenganys i fracassos, patim malalties i pèrdues irreparables... En lloc de deixar que les nostres emocions flueixin lliurement, sovint ens incomoden i volem que desapareguin. Aleshores, a sobre d’estar vivint una situació difícil hem de fer el sobreesforç de carregar amb la sensació de rebuig que ens genera i amb el pes d’unes emocions que ens desagraden profundament.

Quan desenvolupem la capacitat de dir “sí” a qualsevol circumstància descobrim una llibertat que ens permet viure cada moment amb plena consciència i alhora amb una capacitat d’acceptació que fa que siguem capaços d’experimentar “els mals moments” sense jutjar-los. Aquesta acceptació, però, no vol dir que haguem de mantenir situacions que posen en perill la nostra integritat personal o que ens limiten. Dir “sí” no és estar d’acord amb un comportament perjudicial ni acceptar una creença que impedeix el nostre creixement. És la voluntat honesta i valenta d’estar plenament present en la vida tal i com és. És mantenir un estat de calma que ens permet, quan cal, prendre decisions sobre la nostra vida sense que ho fem moguts per la por. Dir “sí” ens ajuda a qüestionar la nostra manera natural de resistir-nos, de controlar la nostra experiència i ens ajuda a desenvolupar la capacitat de ser presents en tot moment de manera incondicional.

El següent és un exercici que pots fer sempre que et trobis en una d’aquestes situacions doloroses o senzillament per acostumar-te al procediment per quan el necessitis. Pots fer-lo com a meditació o llegir-lo en una estona en que sàpigues que no tindràs interrupcions i podràs reflexionar-hi amb tranquil·litat.

Fes algunes respiracions profundes que t’ajudin a relaxar-te i que et serveixin per estar completament present aquí i ara. Pensa en alguna situació de la teva vida que actualment t’amoïna; una situació difícil que potser et desperta una reacció de ràbia, por, dolor, pena... Deixa que ompli la teva consciencia del tot i observa quina part d’aquesta experiència t’exigeix més esforç. Deixa’t portar fins a notar el que et resulta més difícil d’aquesta situació. Pot ser una relació amb algú que et desperta irritació, dolor o inseguretat, la pèrdua d’una persona estimada, les lluites de poder amb un fill; potser és una malaltia crònica o un comportament del que et penedeixes. Pren-te uns moments per entrar plenament en contacte amb els sentiments que et desperta aquesta situació. De què tens por? Què és el que veritablement és tan dolent? Què pot passar? Què significa per tu i pel teu futur? Pren consciència de les sensacions que et desperta.

Perquè puguis comprovar què succeeix quan rebutges una experiència, quan intentes evitar sentir les dificultats, prova a dir “no” a tot el que estàs experimentant ara. Mentre sents el dolor de la situació, el que no t’agrada, dirigeix mentalment el flux de la paraula “no” als teus sentiments. “No” al caràcter desagradable de la por, de la ràbia, de la vergonya, de la tristesa. Deixa que la paraula “no” porti tota la càrrega de la seva essència, rebutjant i apartant el que estàs experimentant. “No” comunica “Això és dolent”, “Això no està bé”, “No ho vull”, “No m’agrada”. Què sents quan dius “no” a una experiència de la teva vida? Com sents aquesta resistència? Què els passa als teus sentiments dolorosos, a la teva ràbia, la teva por o la teva tristesa quan dius “no”? Què li passa al teu cor? Pots imaginar com serien els propers dies, setmanes o mesos si cada vegada que et trobessis amb aquesta situació diguessis “no”. Què sents de tu mateix/a? T’agrades quan dius “no”?

Ara para i pren-te uns moments per respirar. Torna a pensar en la mateixa situació, fins i tot en la part més difícil, la que més et costa suportar, sentint de què tens por, què no està bé. Aquesta vegada, però, digues “sí” a tot el que sents. Dirigeix la corrent de la paraula “sí” a la teva experiència. Deixa que els teus sentiments s’envoltin de l’essència de la paraula “sí”, no només del seu significat lèxic sinó de l’esperit del “sí”; la seva suavitat, la seva dolçor, la seva acceptació, la seva capacitat de permetre. Pots intentar dir a tot el que sents “Està bé”, “Està bé”, “Això també ho puc incloure en el meu cor”. Qualsevol cosa que sorgeixi, explora què passa quan ho reps amb la tendresa i la obertura del “sí”. Encara que sentis resistència, encara que sentis la influència del “no”, mira què succeeix quan això també ho inclous en el “sí”, en el camp encara més gran del “sí”. “Sí” a la por, “sí” al dolor, “sí” a la tristesa. Potser ara et sents tens/a o inquiet/a. Digues també “sí” a això. Com et sents quan dius “sí”? Sents alguna mena d’alleujament? Sents més espai a la teva ment? Què passa amb la teva incomoditat quan dius “sí”? És més intensa o es dissol? Què li passa al teu cor quan dius “sí”? Imagina que en els propers dies i setmanes, cada vegada que sorgeix aquesta situació, pots parar, sentir què està passant en aquell moment i acollir aquesta experiència amb un “sí”. Ara mateix, mentre aculls tot el que estàs sentint, què sents sobre tu mateix/a i sobre qui ets? Fes-te el propòsit de dir “sí” a qualsevol experiència que sorgeixi. Quan es sent l’acceptació completa en el cor, aquesta es transforma en entrega, en rendició. Rendició a la veritat de qui som. Observa què passa quan el teu cor s’obre per complet a les expressions canviants de la teva vida.

Sens dubte és difícil mantenir aquest estat de “Buda” de manera permanent, però no impossible. Com tot a la vida, requereix pràctica. Tots ens deixem arrossegar pel dia a dia, però si al menys de tant en tant ens regalem aquest petit espai d’acceptació i de calma, sens dubte en notarem els seus efectes i ens ajudarà a recuperar les forces per seguir endavant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada