Un desequilibri equilibrat


En aquest món de desigualtats sembla impossible que es pugui parlar d’equilibri. Sempre m’han fet gràcia els càlculs de la mitjana aritmètica que s’apliquen a tota mena de paràmetres: aquest Nadal tots gastarem x diners en regals, els alumnes del nostre país treuen una nota mitjana de x, l’any passat van caure x litres de pluja mensuals, les famílies gastem x diners en oci, etc., etc.
Sembla que tinguem la necessitat de trobar equilibri on no n’hi ha, perquè realment aquests càlculs no són cap reflex de la multiplicitat que existeix en tots els àmbits de la vida.

Això no obstant, i deixant de banda aquests mecanismes artificials, la veritat és que si ens fixem en la natura, tot tendeix sempre a l’equilibri... D’entrada ens pot costar de veure, però si observem les coses de forma global sempre es compensen les unes a les altres. Èpoques de calor i èpoques de fred, llocs que pateixen sequera i llocs que sofreixen inundacions, zones d’abundància vegetal i altres desèrtiques, i fins i tot la pròpia cadena alimentària... Potser seríem més capaços de veure aquest equilibri si en lloc de contemplar la Terra de forma compartimentada, és a dir, comparant unes zones amb les altres, la miréssim com una unitat. Aleshores ja no sembla tan important en quines zones plou i en quines no o quins llocs són més rics en flora i fauna que uns altres, no?

Aquesta força universal és tan precisa i rigorosa, que actua absolutament en tots els nivells de l’existència, des dels fenòmens meteorològics i la vida animal a la nostra manera de ser! Sí, fins i tot en això. Al cap i a la fi, no és tot energia?

Fixa’t en la teva pròpia família. No trobes que sovint alguns trets del caràcter d’uns són totalment oposats als dels altres? Potser un dels fills és molt nerviós i l’altre no s’altera mai per res, o un és molt ordenat i l’altre gens ni mica, o la mare crida molt i el pare no aixeca mai la veu, o un germà és extremadament responsable i l’altre passa de tot... És com si a dins d’aquest petit univers familiar també tot tendís a compensar-se. Si poguéssim mesurar el conjunt de totes les energies que es mouen en una casa trobaríem que al final tot sembla estar en equilibri. Com en el cas de la Terra, si contemplem la família com a unitat, ja no sembla tan important quina és la forma de ser de cadascun dels membres...

I podríem seguir així amb multitud d’exemples que acabarien demostrant que cada vegada que mirem el conjunt com a una entitat individual no sembla haver-hi desequilibris.

Fins i tot si pensem en nosaltres mateixos com a individus (i per molt desequilibrats que ens sembli que puguem estar) trobarem que la natura també busca la manera de mantenir un estat d’harmonia global. És evident que en general tots els trets del nostre caràcter tendeixen cap un dels dos extrems: o som més generosos o més egoistes, o més pacífics o més agressius, o més tímids o més extravertits, etc. En qualsevol aspecte que existeixi una inclinació cap a una banda o l’altra de la balança, la nostra naturalesa buscarà la manera de compensar-ho. Com? Doncs trobant un camí alternatiu perquè, encara que sigui de forma inconscient, aquest tret es manifesti o bé es disminueixi. I quin és aquest camí alternatiu?

D’una banda, de vegades sentim un impuls que ens mou a fer les coses totalment a l’inrevés de com les fem sempre: per exemple, si sempre estem fent coses pels altres, potser un bon dia sentim la necessitat imperiosa de posar-nos els primers de la llista i fer alguna cosa només per nosaltres, sentint fins i tot que estem sent egoistes; o quan durant un temps hem treballat molt intensament, ens trobem amb una època en la que no tenim ganes de fer res, cosa que ens pot fer sentir que estem perdent el temps; o si sempre controlem la ira potser un bon dia tenim una explosió que ens deixa perplexos a nosaltres i als que ens envolten, deixant-nos amb un gran sentiment d’haver fallat...

Però tot plegat no és més que aquesta recerca d’equilibri que la nostra naturalesa fa de manera inconscient, movent-nos a fer allò que més necessitem encara que no sapiguem ben bé per què. Normalment, quan sentim aquest impuls, ens genera un sentiment contradictori que fa que per ganes que tinguem de seguir-lo, trobem un punt de resistència. Això és degut a la nostra tendència natural a inclinar-nos preferentment cap a l’altra costat de la balança. De totes maneres, i per molt que ens sentim estranys, hem de fer cas d’aquest impuls, que no és més que el nostre instint que ens està dient que necessitem compensar alguna cosa.

D’altra banda el nostre cos també fa la seva feina en aquesta cerca de l’equilibri. Sovint no fem cas del nostre instint perquè senzillament ens reprimim. Pensem que els nostres impulsos no són adequats i que no hauríem de sentir-los. És aleshores quan ens culpem i lluitem contra tots els sentiments que simplement sorgeixen a conseqüència del desequilibri que estem mantenint. Si sentim la necessitat de prendre’ns un temps per nosaltres i sempre ens hem deixat pel final, és molt fàcil que pensem que això és un pensament egoista i lluitem per mantenir-lo sota control. Però a mesura que passa el temps, el desequilibri es fa més i més gran, i aleshores és quan potser prenem decisions extremes (ho abandonem tot) o bé el nostre cos pren les regnes i comença a buscar ell mateix la forma de tornar-nos l’equilibri que hem perdut.

Aquí potser discreparàs amb mi, però com sempre dic, no pretenc convèncer-te de res sinó només compartir amb tu el que sento i el que he experimentat per mi mateixa. A aquestes alçades és ja molta la informació que existeix sobre la relació entre les malalties i la nostra forma de ser i de pensar. Després de llegir diferents llibres i escrits sobre aquest tema i d’observar i estudiar detingudament la relació entre unes i altres en mi mateixa i en les persones més properes a mi, crec sincerament que les coses van per aquest camí... Crec que quan no som capaços de manifestar un cert tipus de comportament el que estem fent és no deixar que es manifesti determinada energia. Perquè el nostre conjunt “global” es mantingui equilibrat, aquesta energia troba un altre camí per expressar-se i ho fa a través del nostre cos, originant el tipus de malaltia més adient. Sí que és cert que moltes afeccions es poden originar degut a una mala alimentació, higiene o a uns costums poc saludables, però tot i així, també són el reflex d’un desequilibri i ens estan indicant precisament quines coses hauríem de modificar.

De vegades costa reconèixer quines són les pautes que ens han portat a desenvolupar una malaltia, però amb una mica d’esforç i, sobre tot, honestedat, es poden trobar veritables tresors que ajuden, d’una banda, a superar-la o bé ens aporten una informació inestimable sobre nosaltres mateixos. És cert que sovint, per molt que en comprenguem les causes, no tenim la capacitat d’expressar l’energia de cap altra manera i la nostra malaltia es manté. Això no obstant, el fet de comprendre la seva funció ens ajuda a viure-la d’una altra manera i a desenvolupar més la nostra consciència.

Ara bé, per molt que tot tendeix a l’equilibri de manera natural, en aquest cas no és el mateix el conjunt que la suma de les parts. L’equilibri que s’aconsegueix a nivell global no és igual que el que s’estableix quan totes les parts estan equilibrades. M’explico: en l’exemple de la família, no és igual que existeixin tantes diferències entre uns i altres per molt que el “còmput” general estigui equilibrat a que cadascun dels seus membres mantingui en ell mateix un equilibri propi. D’alguna forma, ve a ser el mateix que el que succeeix amb els càlculs de les mitjanes: no és el mateix considerar que el conjunt de la població gasta x diners en oci quan hi ha molta gent que no gasta res i d’altra que gasta molt, que constatar realment que tothom gasta la mateixa quantitat.

Així doncs, quan prenem consciència de que en algun aspecte de la nostra vida existeix un desequilibri i actuem per compensar-lo abans que el nostre instint ho faci per nosaltres i no en siguem conscients, val la pena que ens esforcem una mica per trobar l’harmonia abans que ho haguem de fer d’una manera més dràstica o més dolorosa. I com sabem que hi ha desequilibri? Doncs fixant-nos en la nostra actitud, en el que sentim en cada moment sense jutjar-ho. Si comencem a tenir sensacions o pensaments que intentem bloquejar perquè ens semblen inadequats potser cal que els prestem atenció per descobrir si en realitat ens estan dient que hem inclinat massa la balança cap a un costat i hem de fer alguna cosa per inclinar-la cap a l’altre. De la mateixa manera que l’home ha generat un desequilibri en la natura i aquesta cada cop es veu obligada a reaccionar de formes més extremes, si no som conscients i participem de forma activa en la restitució de la nostra pròpia harmonia, també els nostres recursos inconscients hauran d’actuar de forma més dràstica per equilibrar el que està desequilibrat.

* Si t’interessa el tema de les malalties pots trobar molta informació a Internet. Alguns dels llibres que personalment he  trobat molt útils i interessants són “El gran diccionario de las dolencias y enfermedades”, de Jacques Martiel, “La enfermedad como camino”, de Thorwald Dethlefsen i Rüdiger Dahlke, i també d’aquest darrer autor, “La enfermedad como símbolo” i “El mensaje curativo del alma”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada